Nyhed

Bekymringsbrev

Der lægges stadig et større og større pres på vores natur, vores
skove og landskab for at gøre plads til mange forskellige sport - og udendørsaktiviteter.

Kære Maria Reumert Gjerding,
Kære Hovedbestyrelse,
Kære Danmarks Naturfredningsforening.

 

Vi skriver til jer, fordi vi er oprigtigt bekymrede for den omfattende aktivitet, der er flyttet ud i vores natur i forbindelse med, at flere gennem de senere år har indtaget naturen. Vi er, som alle andre, oprigtigt glade for denne udvikling, men må samtidig erkende, at som vi ser det, er vi kommet dertil, hvor der bør tages nogle hensyn til beskyttelse af naturen. Der lægges stadig et større og større pres på vores natur, vores skove og landskab.

Der bygges ikke alene ud i naturen; flere og flere forskellige sportsaktiviteter anlægges og udføres i naturen. Landskaber ændres, og mange kommuner og Naturstyrelsen er i frygt for konflikten imellem beskyttelse og benyttelse, åbne for dispensationer og anlæg, der ofte har konsekvenser for naturen, landskabet og ofte griber ind i forhold til gældende naturbeskyttelse.

Vi savner en mere respektfuld tilgang til naturen. Som I sikkert er bekendt med, har en lang række lokale DN-afdelinger og enkeltpersoner underskrevet en appel om begrænsning af nok den største aktivitet i vores skove og natur, MTB-kørsel, og deres store netværk af spor, 900 km anlagte dertil, samt alle piratsporene. I dag er problemet langt mere vidtrækkende: discgolf, mudderløb (Ladies Mud Race), events af enhver karakter, der ikke alene forstyrrer skovgæster i ”skovens stille ro”, men også presser skovens dyreliv dag og nat.

Vores sparsomme naturområder skal ikke ende som en stor Tivoli Park. Vi har, som Danmarks største naturorganisation, en forpligtigelse til at beskytte vores natur. Vi kan ikke nøjes med at italesætte naturen ved festlige lejligheder, hvor vi efterlyser mere natur og øget biodiversitet, samtidig med at naturen køres over. Presset på naturen kommer i mange sammenhænge. Grøn turisme vil i fremtiden sammen med de mange nye natur-events skabe et yderligere pres på naturen, vores søer, fjorde og havet, der ligeledes oplever omfattende udendørsaktiviteter. Naturen er også en del af klimaløsningen. Derfor er det vigtigt at skabe plads til mere natur, der sikrer biodiversiteten, som er så vigtig for hele vores livsgrundlag.

Vi savner en mere respektfuld tilgang til naturen. Naturen, flora og fauna har brug for en helle; det er vores opgave som DN at sikre den. Vi vil hermed opfordre foreningen til at forholde sig til problematikken og handle på naturens vegne.

Lokalbestyrelserne fra Assens, Faaborg-Midtfyn, Furesø, Hillerød, Lyngby-Taarbæk og Næstved.

Men listen over andre lokale bestyrelser der støtter vores bekymringsbrev stiger: Assens, Ballerup, Egedal, Esbjerg, Fanø, Frederikshavn, Furesø, Faaborg-Midtfyn, Gribskov, Hillerød, Hørsholm, København, Køge, Lyngby-Taarbæk, Læsø, Næstved, Rødovre, Vallensbæk-Ishøj, Viborg, Aalborg